Valparnas utveckling

Idag tänkte jag berätta lite om vad som händer med valparna efter deras födsel. Vi har ju under antalet dräktigheter gått igenom vad som sker under dräktigheten. Vi ägnar oss idag under de 4 första veckorna i valpens liv för att lite längre fram berätta om veckorna 5-8. Texten är tagen ur en artikel som jag skrivit på beställning av en brukshundsklubb.

Man tror idag att redan perioden under fosterstadiet kan komma att  påverka vissa faktorer hos den vuxna hunden. Hög stress hos tiken under dräktigheten kan påverka fostret negativt. Man tror att om tiken utsätts för hög stress under dräktigheten skulle valparna kunna få svårare att koncentrera sig, bli emotionellt känsligare och ha svårare att knyta sociala band. En god tumregel är därför att låta tiken leva som vanligt, låta henne utföra de uppgifter hon är van att göra då även understimulering kan skapa stress.  Naturligtvis i relation till hennes växande mage.Man har även kunnat se att det som tiken äter under dräktigheten har avkommorna ökad prevalens för under sin livstid. När de små liven väl och vackert kommit till världen så sker utvecklingen i en rasande hastighet.Valpens start i livet indelas i tre faser:*den nyfödda fasen, 0-13 dagar*övergångsfasen, 13-20 dagar*socialiseringsfasen, 3-12 veckor.

Den första periden i livet är valparna både blinda och döva, de kravlar runt i valplådan och har två stora intressen i livet: äta och sova.  Valpen har inledningsvis bättre förmåga att styra frambenen än bakbenen, ett måste då den använder sina framtassar för att ?mjölktrampa? , trampet har som uppgift att stimulera mjölkproduktionen. Med frambenen kan de små även dra sig aktivt framåt för att söka föda och värme hos tiken.

Luktsinnet fungerar inte särskilt väl hos den nyfödda valpen, delar av smaksinnet fungerar däremot alldeles utmärkt. Valparna kan också känna av värme och kyla. Den kan däremot inte reglera kroppstemperaturen på annat sätt än att kravla runt och försöka hitta svalare/varmare plats.Valparna kan känna av beröring ffa i huvudregionen och på framtassarna, detta underlättar naturligtvis i letandet efter mat hos tiken.

Bland det första som händer i övergångsfasen är att ögonen öppnas och det inleder en dramatiskt förändring i valpens liv. Förmågan att ta sig fram och kunna reagera på intryck från omvärlden ökar.Kravlandet utvecklas också till att rörelserna finslipas. En tydlig detalj på den kraftigt förbättrade kroppskontrollen är att valpen börjar vifta på svansen.Valparna reagerar också allt mer på kullsyskonen, de morrar och börjar att bråka med varandra.Studier utförda av Scott och Fuller visar att valpar i den här åldern kan associera en tidigare neutral retning med ett obehag. I den här åldern kan valparna också börja visa de första tecknen på rädsla.
Under den här viktiga perioden i livet lär sig valpen att känna igen sina artfränder och andra sociala varelser. Det är den bästa perioden i livet att få hunden att acceptera alla olika typer av människor och alla tänkbara djur som livskamrater och att lära sig att samverka med dem. De sociala erfarenheter en valp gör under den här perioden har den nytta av under återstoden av livet.  Förmågan till associativ inlärning, dvs kunna koppla ihop en retning med en viss reaktion är en förutsättning för att hundspråket skall kunna utvecklas.
 ...over and out...
KM  

Kommentarer
Postat av: Lena N

Om det är nu dom kan skaffa sig livskamrater, så hoppas jag att ni redan slängt in katten till dem:-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback