Vad händer????

Just nu är vi synnerligen sysselsatta med både valpar, garagebyggande och trädgårdsarbete...enligt mig alldeles för lite av det sistnämda! Det är här bland rosor, aklejor, malvor och annat vackert jag hämtar kraft och ork att fortsätta framåt. Att planera och filosofera under ett blommande körsbärsträd är som balsam för själen:)

Som balsam för själen är också att tävlingssäsongen startat upp igen för rapportarna..och vilken säsong! Under den här perioden är det lätt att vara uppfödare! Underbara resultat strömmar in.  "Gamla" stjärnor levererar in superresultat och unga hundar slår också till och visar var skåpet skall stå. Minsann har vi inte fått en SLCH till  i vår också!
Vi vill än en gång tacka alla er valpköpare för det otroliga arbete ni lägger ned!! Utan er vore vi inget!
Eftersom vi inte hunnit med att ta nya bilder på de små underbara L valparna, så kommer här lite kort info om hur de utvecklas. När de nu passerat 4 veckors ålder har de börjat att intressera sig för föremål och allt vad man kan företa sig med sådana, och jag kan bara meddela att av det jag ser så är jag mer än nöjd! De börjar också att komma ur rädsleperioden som infinner sig vid den här tidsperioden. Vi jobbar hårt med socialiseringsbiten och traktens barn har fått dra sitt strå till stacken.  Allt går enligt planerna och nedan följer ett utdrag ur en artikel som jag skrivit om valputveckling.


"Socialiseringsperioden.
Under den här viktiga perioden i livet lär sig valpen att känna igen sina artfränder och andra sociala varelser. Det är den bästa perioden i livet att få hunden att acceptera alla olika typer av människor och alla tänkbara djur som livskamrater och att lära sig att samverka med dem. De sociala erfarenheter en valp gör under den här perioden har den nytta av under återstoden av livet.  Förmågan till associativ inlärning, dvs kunna koppla ihop en retning med en viss reaktion är en förutsättning för att hundspråket skall kunna utvecklas.

Under 5:e veckan börjar valpens rädslor att visa sig på allvar. Både mot folk men även mot främmande ljud och händelser. Rädsla hos små valpar är ändamålsenlig, den syftar till att motverka nyfikenheten som blir allt större. En valp i det vilda börjar i allt större grad att söka sig längre ut i från lyan, det är då ett absolut villkor för överlevnad att kunna bli rädd och snabbt söka sig tillbaks till säker mark.  Två motivationssystem är alltså inblandade: nyfikenheten att närma sig det okända för att utveckla en relation samt rädslan och viljan att fly.
 Valparna leker mycket med varandra och med modern under den här perioden. Under leken lär de sig det sociala språket och även hur hårt man kan bita i en artfrände. En hunds bitspärrar är något som man tror utvecklas framför allt i leken med kullsyskonen.  Under socialiseringsperioden är det av största vikt att uppfödaren sysselsätter sig dagligen med valparna en och en. Att lära sig att samverka med människan är en av de viktigaste lärdomarna. Att det tar mycket tid att föda upp en kull med valpar, det vet alla som provat på.  Mycket tid får läggas på att umgås med valparna, hantera dem och gå på små korta utflykter för att upptäcka omvärlden.Att träffa andra hundar av olika raser och åldrar är något som är lärorikt för den lilla valpen. Att kunna förstå och läsa olika rasers språk är en viktig erfarenhet. Naturligtvis får man som uppfödare ha god kontroll på vilka hundar man presenterar sina valpar för. Alla vuxna hundar kan inte umgås på ett bra sätt med valpar, men har man tillgång till någon som kan så är det en ovärdelig hjälp för uppfödaren. Det är också viktigt att erbjuda valparna en variationsrik miljö. Personligen så bygger vi ?aktivitetshägn? till våra valpar, där de får vistas dagligen. Hägnet kan bestå av en hundgård, ett rum i huset eller i vissa fall större inhägnat område. Allt beroende på vilken årstid man har valpkullen. Där kan vi lägga in trästockar, rör som valparna kan gå igenom, lådor och annat som de kan klättra och klänga på. Det är viktigt för motoriken, balansen och för nyfikenheten att ställas inför nya utmaningar. Valparna stärks också i sin självkänsla när de klarat av något som inledningsvis verkat omöjligt....

Som uppfödare får man försöka att ge de små en så god start i livet som det bara är möjligt. Att ge dem en stabil och trygg grund med de bästa genetiska förutsättningar att påbörja sitt liv med.  Så att den nya valpägaren kan fortsätta att uveckla valpens inneboende beteenderepertoar.  Det borgar för ett livslångt lyckligt liv för den lilla hundvalpen ihop med sin nya människa.
Vi gör vårt bästa som uppfödare, både när vi planerar vår valpkull men även under valpens första 8 veckor och hoppas att våra valpköpare både nuvarande och blivande är nöjda och och vi vet vilket engagemang ni lägger ned på era hundar.

 

Om man som uppfödare inte prioriterar bort någon av brukshundsavelns viktigaste hörnstenar hälsa, mentalitet och funktion, finns det nog mycket goda möjligheter att få känna sig extra stolt när ens uppfödda hundar visar sina framtassar i det arbete som de är framavlade för!"

 

 

 

 

Monica Henriksson

Kennel Rapport´s

                                    

Kommentarer
Postat av: Akko

Man blir lite rörd över dina kloka uppfödarord,och man får mycket att tänka på.. Ha det gott i Bönabo

2007-05-05 @ 23:18:00
Postat av: Anna Wistedt

Vill bara tacka för titten i helgen!! SÅÅÅÅ fina! Kan lova att det snurrar i huvudet nu. Oavsett vilken så är jag övertygad att det blir jätte bra. Känns tryggt att ni lägger grunden för ett bra liv.
//Anna
Ps jag har några bilder på min hemsida ds


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback